RESEPTIT

     Tervetuloa Pieneen Ekopuotiin!



Helppo kasvissosekeitto

Joskus nopeus on valttia, joten käytän tässä valmista porkkanasosetta (luomu, Pirkka-merkkistä - sallittakoon pieni mainos). Voit toki valmistaa soseenkin itse, jolloin kasviksia voi vaihdella kauden mukaan. Tämä keitto valmistuu nopeasti ja lämmittää mukavasti kylminä arki-iltoinakin.

  • 1 pötkö porkkanasosetta (luomu)
  • 0,5 l vettä
  • 0,5-1 tl vahvaa curryjauhetta
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • n. 100 g tuore-, feta- tai vuohenjuustoa

    Mittaa ainekset kattilaan, kiehauta ja nauti hyvän leivän kanssa.
    Halutessasi voit lorauttaa valmiiseen keittoon 1-2 rkl oliiviöljyä välimerelliseen tyyliin.




    Lämmin kasvislisäke helposti

  • 0,5 l kokonaisia vehnänjyviä (tai muuta viljaa, myös speltti käy erinomaisesti)
  • 2 pussia pakastekasvissuikaleita (tai n. 500 g kasviksia – esim. porkkanaa, lanttua, purjoa, punajuurta, sipulia - kapeina suikaleina)
  • 100 g feta-juustoa kuutioina (tai raejuustoa tai vuohenjuustoa, maun mukaan)
  • n. 2 rkl aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
  • 2-3 rkl öljyä vuokaan
  • suolaa ja pippuria

    Liota jyviä yön yli ja keitä kypsäksi n. 15-20 min. Valuta siivilässä.
    Voitele laakea uunivuoka tai uunipelti öljyllä, kaada jyvät vuokaan.
    Kaada vuokaan myös kasvissuikaleet, juusto ja tomaatti. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.
    Paista uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Sekoittele hyvin ja paista vielä toiset 15 minuuttia.




    Viherpirtelö - luonnollista vastustuskykyä
    (annos riittää kahdelle)


  • 1 puntti salaattia (mitä tahansa lehtisalaattia, mutta älä käytä jäävuorisalaattia tai kiinankaalia tähän)
  • 2 dl marjoja pakasteesta (mustikoita, puolukoita, …) tai vastaava määrä kuivattuja marjoja
  • 1 omena
  • 0,5 banaani
  • 2 kiiviä
  • 2-3 tl viherjauhetta
  • 0,5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • 0,5 cm pätkä tuoretta chiliä
  • tuoreita yrttejä, jos sattuu olemaan
  • 1-2 rkl ruishiutaleita, jos sattuu olemaan
  • 1-2 dl vettä

    Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja hurauta pirtelöksi. Nauti aamu- tai välipalaksi.

    Voit vaihdella vihanneksia ja hedelmiä mieltymystesi mukaan, mutta suosi vihreää. Lehtivihreä eli klorofylli antaa kasveille niiden vihreän värin. Joidenkin tutkijoiden mukaan lehtivihreä lukeutuu kenties tärkeimmäksi ravintoaineeksi. Lehtivihreä on kuin varastoitunutta aurinkoenergiaa!




    Avajaisten puolukkapiirakka

  • 150 g pehmeää voita tai margariinia
  • 1,5 dl intiaanisokeria
    - sekoita, ei tarvitse vaahdottaa

    Lisää seokseen:
  • 1 muna
  • 2,0 dl venhäjauhoja
  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • 3,0 (tasaista) tl leivinjauhetta
    - levitä voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan
    - päälle n. 5 dl jäisiä puolukoita/mustikoita


    Lisäksi sulata kattilassa muruseosta varten:
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 50 g voita
  • intiaanisokeria
    - ripottele murusiksi piirakan päälle

    Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 45 minuuttia.



    ”Pastasalaatti” ohraryyneistä - maukas lisäke esim. grilliruoalle

  • 1,5-2 dl kokonaisia ohraryynejä
  • n. 2 l vettä

    - huuhtele ohraryynit. Keitä kypsäksi vedessä (n. 20 min) ja valuta lävikössä. Anna jäähtyä hetken.

  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 200 g keltaisia kirsikkatomaatteja
  • 200 g punaisia kirsikkatomaatteja
  • 2 rkl tuoretta, silputtua ruohosipulia
  • 1 kourallinen tuoretta, silputtua basilikaa
  • puolikas tuorekurkku kuutioina
  • (1 kourallinen mustia, kivettömiä oliiveja)
  • (1/4 tuoretta chiliä silppuna)

    - leikkaa tomaatit ja kurkku kuutioiksi, oliivit viipaleiksi. Silppua yrtit, valkosipuli ja chili. Sekoita salaattikulhossa.

    Kastike:
  • 4 rkl valkoviinietikkaa
  • 10 rkl extra virgin –oliiviöljyä
  • ruususuolaa ja mustaa pippuria maun mukaan

    - lisää kastike ja vielä lämpimät ohraryynit. Ripottele suolaa ja pippuria. Sekoita salaatti ja siirrä kylmään maustumaan väh. 2-3 tunniksi tai yön yli.



    Hiivaleipä (2 kpl)

  • 5,0 dl vettä tai maitoa
  • 50,0 g tuorehiivaa
  • 1,0 rkl sokeria tai siirappia
  • 3,0 dl ruisjauhoja
  • 1,0 dl ruis-, kaura- tai vehnäleseitä
  • 1,0 tl suolaa
  • noin 8 dl hiivaleipäjauhoja

    Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää sokeri tai siirappi. Vatkaa nesteeseen ruisjauhot. Peitä astia liinalla ja anna olla noin 15 minuuttia. Lisää leseet, suola ja osa jauhoista. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan käsin vaivaten. Kohota taikinaa liinalla peitettynä vedottomassa paikassa 20-30 minuuttia. Jauhota leivinpöytä, kaada taikina pöydälle ja painele ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kaksi leipää. Nosta leivät leivinpaperille nousemaan. Peitä liinalla ja anna kohota 20-30 minuuttia. Pistele leivät ja paista niitä uunin alimmalla ritilätasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä leivät ritilällä liinalla peitettynä. Voit vaihdella leivän makua lisäämällä taikinaan mausteeksi esimerkiksi 1-3 rkl öljyä ja ruokalusikallisen oreganoa tai muita yrttejä.



    Vispipuuro

  • 1 l vettä
  • 1,5 dl mannaryynejä
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 1 tl suolaa
  • pakastemansikoita tai muita marjoja

    Keitä vesi ja lisää mannaryynit keitä noin 5 minuuttia. Mausta puuro sokerilla ja suolalla. Ota kattila sivuun ja lisää jäiset mansikat. Vatkaa puuro kuohkeaksi.



    Mannalastut

  • 300 g voita tai margariinia
  • 3 dl sokeria
  • 1/2 rkl vaniljasokeria
  • 1/2 rkl leivinjauhetta
  • 1 muna
  • 2 dl mannaryynejä
  • 3 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja

    Sekoita keskenään pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna sekä keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Sekoita hyvin ja annostele pikkulusikalla taikina väljästi leivinpaperille uunipellille.
    Paista 180 asteen uuninlämmössä n. 9 minuuttia.



    Porkkana-teeleivät

  • 2 dl grahamjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl maitoa
  • 50 g sulatettua voita tai margariinia
  • 2dl porkkanaraastetta

    Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää maito ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Sekoita nopeasti esim. isolla lusikalla tasaiseksi, älä vaivaa. Muotoile taikinasta pellille leivinpaperin päälle 2 matalaa leipää. Leikkaa leivät neljään lohkoon veitsellä tai taikinapyörällä. Pistele haarukalla muutamia reikiä.
    Paista +225 asteessa n. 15 minuuttia.



    Ohrapuuro

  • 2 dl rikottuja ohraryynejä
  • n. 1 l maitoa/maitoa ja vettä
  • suolaa

    Sekoita ohraryynit kiehuvaan nesteeseen ja anna kiehua kunnes vesi on imeytynyt eli n.15min tai hauduta puuroa uunissa 150 asteessa muutama tunti.
    Tarjoile mehukeiton kanssa.



    Ruis-puolukkapuuro 1

  • 1 l vettä
  • 2 dl puolukkasurvosta tai pakastepuolukoita
  • 4-5 dl ruisjauhoja
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,25 tl suolaa

    Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja vispilöi joukkoon puolukat, jauhot ja sokeri. Anna puuron hautua liedellä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin1 tunti. Voit hauduttaa puuron myös uunissa 120-150 asteessa 5-10 tuntia ja loppuajan vielä alhaisemmassa lämmössä. Mitä pidempään puuro saa hautua sitä makeampaa siitä tulee. Puuro maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.



    Ruiskääretorttu

  • 4 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl hienoja ruisjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

    täyte:
  • 1½ dl puolukkahilloa tai –survosta
  • 1½ dl rahkaa
  • ½ dl kermaa
  • ½ dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria

    Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää hyvään vaahtoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 7-10 min. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.

    Sekoita täytteen aineet keskenään. Levitä puolukkasurvos ensin tortulle ohueksi kerrokseksi ja sitten päälle rahkaseos. Rullaa kääretortuksi jättäen sauma alaspäin.



    Ruis-puolukkapuuro 2

  • 1 l vettä
  • 2 dl puolukkasurvosta
  • 5 dl ruishiutaleita
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,25 tl suolaa

    Kiehauta vesi ja lisää siihen puolukkasurvos. Sekoita joukkoon ruishiutaleet ja anna puuron kiehua miedolla lämmöllä 5–8 minuuttia. Anna hautua kannen alla hetken aikaa. Mausta puuro sokerilla ja suolalla. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä maidon kanssa.



    Karjalainen kaurakiisseli

  • 1,5 l vettä
  • 3 dl kaurakiisselihiutaleita tai 7 dl kaurajauhoja
  • muru hiivaa
  • 1 hapanleipäpala
  • 2 tl suolaa

    Sekoita haaleaan veteen kaurahiutaleet tai -jauhot. Lisää peukalonpään kokoinen pala hiivaa ja hapanleipäpala. Anna seoksen hapantua seuraavaan päivään saakka lämpimässä paikassa. Siivilöi liemi pariin kertaan. Keitä lientä koko ajan hämmentäen noin puoli tuntia. Kypsä kiisseli on kiiltävää. Tarjoa voisilmän tai maidon kera.

    Hapattamalla valmistettua kaurakiisseliä on syöty Etelä-Karjalassa kuumana aamiaispuurona maidon ja voisilmän kanssa. Ortodoksisessa perheessä se oli tavallisemmin kylmä jälkiruoka, joka tarjottiin hunajaveden kanssa. Kaurakiisseli kuului ehdottomasti ortodoksisen hääjuhlan ruokalistaan.





    Jaksamisjuoma ruususuolasta ja intiaanisokerista

    Sekoita 3 dl:aan vettä 1/4 teelusikallista Ruususuola-kristallisuolaa ja 3 rkl Intiaanisokeri-täysruokosokeria. Anna liueta ja nauti.

    Suosittelemme nauttimaan tämän jaksamisjuoman joka aamu. Määrää voi säädellä maun mukaan mieleisekseen. Aluksi voi kokeilla pienempiä määriä.
    Lisätietoja: www.masajo.fi





    Hamppuvoi

    Helppotekoinen levite, jossa on miellyttävä, pähkinäinen aromi sekä runsaasti terveydelle välttämättömiä rasva- ja aminohappoja. Lue lisää hampusta täältä!

  • 2 dl hampunsiemeniä
  • 0,75 dl kylmäpuristettua luomukasviöljyä
  • 1,25 dl vettä
  • vajaa 0,5 tl ruususuolaa
  • (yrttejä ja muita mausteita maun mukaan)

    Paahda hampunsiemeniä kuivalla paistinpannulla, kunnes ne alkavat tuoksua.
    Lisää vesi, öljy sekä mausteet korkeaan kippoon ja hienonna aineksia sauvasekoittimella kunnes muodostavat kuohkean tahnan. Lisäämällä vettä levitteestä tulee kevyempi.
    Nauti voileivällä, uuniperunoiden täytteenä, vihannesten kanssa, ...







    design © Jenniina Jokinen 2008, background © Inspiration gallery, tekijänoikeuslailla suojattu.