Helppo kasvissosekeitto
Joskus nopeus on valttia, joten käytän tässä valmista porkkanasosetta (luomu, Pirkka-merkkistä - sallittakoon pieni mainos). Voit toki valmistaa soseenkin itse, jolloin kasviksia voi vaihdella kauden mukaan. Tämä keitto valmistuu nopeasti ja lämmittää mukavasti kylminä arki-iltoinakin.
1 pötkö porkkanasosetta (luomu)
0,5 l vettä
0,5-1 tl vahvaa curryjauhetta
suolaa ja pippuria maun mukaan
n. 100 g tuore-, feta- tai vuohenjuustoa
Mittaa ainekset kattilaan, kiehauta ja nauti hyvän leivän kanssa.
Halutessasi voit lorauttaa valmiiseen keittoon 1-2 rkl oliiviöljyä välimerelliseen tyyliin.
Lämmin kasvislisäke helposti
0,5 l kokonaisia vehnänjyviä (tai muuta viljaa, myös speltti käy erinomaisesti)
2 pussia pakastekasvissuikaleita (tai n. 500 g kasviksia – esim. porkkanaa, lanttua, purjoa, punajuurta, sipulia - kapeina suikaleina)
100 g feta-juustoa kuutioina (tai raejuustoa tai vuohenjuustoa, maun mukaan)
n. 2 rkl aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
2-3 rkl öljyä vuokaan
suolaa ja pippuria
Liota jyviä yön yli ja keitä kypsäksi n. 15-20 min. Valuta siivilässä.
Voitele laakea uunivuoka tai uunipelti öljyllä, kaada jyvät vuokaan.
Kaada vuokaan myös kasvissuikaleet, juusto ja tomaatti. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.
Paista uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Sekoittele hyvin ja paista vielä toiset 15 minuuttia.
Viherpirtelö - luonnollista vastustuskykyä (annos riittää kahdelle)
1 puntti salaattia (mitä tahansa lehtisalaattia, mutta älä käytä jäävuorisalaattia tai kiinankaalia tähän)
2 dl marjoja pakasteesta (mustikoita, puolukoita, …) tai vastaava määrä kuivattuja marjoja
1 omena
0,5 banaani
2 kiiviä
2-3 tl viherjauhetta
0,5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
0,5 cm pätkä tuoretta chiliä
tuoreita yrttejä, jos sattuu olemaan
1-2 rkl ruishiutaleita, jos sattuu olemaan
1-2 dl vettä
Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja hurauta pirtelöksi. Nauti aamu- tai välipalaksi.
Voit vaihdella vihanneksia ja hedelmiä mieltymystesi mukaan, mutta suosi vihreää. Lehtivihreä eli klorofylli antaa kasveille niiden vihreän värin. Joidenkin tutkijoiden mukaan lehtivihreä lukeutuu kenties tärkeimmäksi ravintoaineeksi. Lehtivihreä on kuin varastoitunutta aurinkoenergiaa!
Avajaisten puolukkapiirakka
150 g pehmeää voita tai margariinia
1,5 dl intiaanisokeria
- sekoita, ei tarvitse vaahdottaa
Lisää seokseen:
1 muna
2,0 dl venhäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
3,0 (tasaista) tl leivinjauhetta
- levitä voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan
- päälle n. 5 dl jäisiä puolukoita/mustikoita
Lisäksi sulata kattilassa muruseosta varten:
1,5 dl kaurahiutaleita
50 g voita
intiaanisokeria
- ripottele murusiksi piirakan päälle
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 45 minuuttia.
”Pastasalaatti” ohraryyneistä - maukas lisäke esim. grilliruoalle
1,5-2 dl kokonaisia ohraryynejä
n. 2 l vettä
- huuhtele ohraryynit. Keitä kypsäksi vedessä (n. 20 min) ja valuta lävikössä. Anna jäähtyä hetken.
3-4 valkosipulinkynttä
200 g keltaisia kirsikkatomaatteja
200 g punaisia kirsikkatomaatteja
2 rkl tuoretta, silputtua ruohosipulia
1 kourallinen tuoretta, silputtua basilikaa
puolikas tuorekurkku kuutioina
(1 kourallinen mustia, kivettömiä oliiveja)
(1/4 tuoretta chiliä silppuna)
- leikkaa tomaatit ja kurkku kuutioiksi, oliivit viipaleiksi. Silppua yrtit, valkosipuli ja chili. Sekoita salaattikulhossa.
Kastike:
4 rkl valkoviinietikkaa
10 rkl extra virgin –oliiviöljyä
ruususuolaa ja mustaa pippuria maun mukaan
- lisää kastike ja vielä lämpimät ohraryynit. Ripottele suolaa ja pippuria. Sekoita salaatti ja siirrä kylmään maustumaan väh. 2-3 tunniksi tai yön yli.
Hiivaleipä (2 kpl)
5,0 dl vettä tai maitoa
50,0 g tuorehiivaa
1,0 rkl sokeria tai siirappia
3,0 dl ruisjauhoja
1,0 dl ruis-, kaura- tai vehnäleseitä
1,0 tl suolaa
noin 8 dl hiivaleipäjauhoja
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva
ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää sokeri tai siirappi.
Vatkaa nesteeseen ruisjauhot. Peitä astia liinalla ja anna olla
noin 15 minuuttia. Lisää leseet, suola ja osa jauhoista. Alusta
hiivaleipäjauhot taikinaan käsin vaivaten. Kohota taikinaa
liinalla peitettynä vedottomassa paikassa 20-30 minuuttia.
Jauhota leivinpöytä, kaada taikina pöydälle ja painele ilmat
pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kaksi leipää.
Nosta leivät leivinpaperille nousemaan. Peitä liinalla ja anna
kohota 20-30 minuuttia.
Pistele leivät ja paista niitä uunin alimmalla ritilätasolla
200 asteessa noin 30 minuuttia.
Jäähdytä leivät ritilällä liinalla peitettynä.
Voit vaihdella leivän makua lisäämällä taikinaan mausteeksi
esimerkiksi 1-3 rkl öljyä ja ruokalusikallisen oreganoa tai
muita yrttejä.
Vispipuuro
1 l vettä
1,5 dl mannaryynejä
0,5 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 tl suolaa
pakastemansikoita tai muita marjoja
Keitä vesi ja lisää mannaryynit keitä noin 5 minuuttia.
Mausta puuro sokerilla ja suolalla. Ota kattila sivuun
ja lisää jäiset mansikat. Vatkaa puuro kuohkeaksi.
Mannalastut
300 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
1/2 rkl vaniljasokeria
1/2 rkl leivinjauhetta
1 muna
2 dl mannaryynejä
3 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja
Sekoita keskenään pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna
sekä keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Sekoita hyvin ja
annostele pikkulusikalla taikina väljästi leivinpaperille
uunipellille. Paista 180 asteen uuninlämmössä n. 9 minuuttia.
Porkkana-teeleivät
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl sokeria
½ tl suolaa
2 dl maitoa
50 g sulatettua voita tai margariinia
2dl porkkanaraastetta
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää maito ja sulatettu,
jäähdytetty rasva. Sekoita nopeasti esim. isolla lusikalla
tasaiseksi, älä vaivaa. Muotoile taikinasta pellille
leivinpaperin päälle 2 matalaa leipää. Leikkaa leivät
neljään lohkoon veitsellä tai taikinapyörällä.
Pistele haarukalla muutamia reikiä. Paista +225 asteessa
n. 15 minuuttia.
Ohrapuuro
2 dl rikottuja ohraryynejä
n. 1 l maitoa/maitoa ja vettä
suolaa
Sekoita ohraryynit kiehuvaan nesteeseen ja anna kiehua kunnes vesi on imeytynyt eli n.15min tai
hauduta puuroa uunissa 150 asteessa muutama tunti.
Tarjoile mehukeiton kanssa.
Ruis-puolukkapuuro 1
1 l vettä
2 dl puolukkasurvosta tai pakastepuolukoita
4-5 dl ruisjauhoja
0,5 dl sokeria
0,25 tl suolaa
Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja vispilöi joukkoon
puolukat, jauhot ja sokeri. Anna puuron hautua liedellä
miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin1 tunti. Voit
hauduttaa puuron myös uunissa 120-150 asteessa 5-10
tuntia ja loppuajan vielä alhaisemmassa lämmössä. Mitä
pidempään puuro saa hautua sitä makeampaa siitä tulee.
Puuro maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.
Ruiskääretorttu
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl hienoja ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
1½ dl puolukkahilloa tai –survosta
1½ dl rahkaa
½ dl kermaa
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää hyvään
vaahtoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada
taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista
200-asteisessa uunissa 7-10 min. Kumoa kypsä torttu
toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria.
Anna jäähtyä.
Sekoita täytteen aineet keskenään. Levitä puolukkasurvos
ensin tortulle ohueksi kerrokseksi ja sitten päälle rahkaseos.
Rullaa kääretortuksi jättäen sauma alaspäin.
Ruis-puolukkapuuro 2
1 l vettä
2 dl puolukkasurvosta
5 dl ruishiutaleita
0,5 dl sokeria
0,25 tl suolaa
Kiehauta vesi ja lisää siihen puolukkasurvos. Sekoita
joukkoon ruishiutaleet ja anna puuron kiehua miedolla
lämmöllä 5–8 minuuttia. Anna hautua kannen alla hetken
aikaa. Mausta puuro sokerilla ja suolalla. Tarjoile
lämpimänä tai kylmänä maidon kanssa.
Karjalainen kaurakiisseli
1,5 l vettä
3 dl kaurakiisselihiutaleita tai 7 dl kaurajauhoja
muru hiivaa
1 hapanleipäpala
2 tl suolaa
Sekoita haaleaan veteen kaurahiutaleet tai -jauhot. Lisää
peukalonpään kokoinen pala hiivaa ja hapanleipäpala.
Anna seoksen hapantua seuraavaan päivään saakka
lämpimässä paikassa. Siivilöi liemi pariin kertaan. Keitä
lientä koko ajan hämmentäen noin puoli tuntia. Kypsä
kiisseli on kiiltävää. Tarjoa voisilmän tai maidon kera.
Hapattamalla valmistettua kaurakiisseliä on syöty
Etelä-Karjalassa kuumana aamiaispuurona maidon
ja voisilmän kanssa. Ortodoksisessa perheessä se oli
tavallisemmin kylmä jälkiruoka, joka tarjottiin hunajaveden
kanssa. Kaurakiisseli kuului ehdottomasti ortodoksisen
hääjuhlan ruokalistaan.
Jaksamisjuoma ruususuolasta ja intiaanisokerista
Sekoita 3 dl:aan vettä 1/4 teelusikallista Ruususuola-kristallisuolaa ja 3 rkl Intiaanisokeri-täysruokosokeria. Anna liueta ja nauti.
Suosittelemme nauttimaan tämän jaksamisjuoman joka aamu. Määrää voi säädellä maun mukaan mieleisekseen. Aluksi voi kokeilla pienempiä määriä.
Lisätietoja: www.masajo.fi
Hamppuvoi
Helppotekoinen levite, jossa on miellyttävä, pähkinäinen aromi sekä runsaasti terveydelle välttämättömiä rasva- ja aminohappoja. Lue lisää hampusta täältä!
2 dl hampunsiemeniä
0,75 dl kylmäpuristettua luomukasviöljyä
1,25 dl vettä
vajaa 0,5 tl ruususuolaa
(yrttejä ja muita mausteita maun mukaan)
Paahda hampunsiemeniä kuivalla paistinpannulla, kunnes ne alkavat tuoksua.
Lisää vesi, öljy sekä mausteet korkeaan kippoon ja hienonna aineksia sauvasekoittimella kunnes muodostavat kuohkean tahnan. Lisäämällä vettä levitteestä tulee kevyempi.
Nauti voileivällä, uuniperunoiden täytteenä, vihannesten kanssa, ...
design © Jenniina Jokinen 2008, background © Inspiration gallery, tekijänoikeuslailla suojattu.
| | | | | | | | | | |